CriStaux Pulchérie öğrenci grubu Kristal Geliştirme Yarışması’nı sonlandırmak üzere 23 Mayıs Cuma günü, İstanbuldaki liselerden genç kristalografları, kendileriyle bir öğleden sonrayı paylaşmaya davet etti.

Lise kristalografi grubu criStaux Pulchérie, Kristal Geliştirme Yarışması’na katılan liselerin öğrencilerini ağarladılar.

  • Alman Lisesi
  • Cengizhan Anadolu Lisesi
  • Galileo Galilei Lisesi
  • İTÜ Koleji
  • Saint-Joseph Lisesi

Birlike öğle yemeklerini yedikten sonra, katılımcılar criStaux Pulchérie öğrencilerinin düzenlediği atölyelere katıldılar, o esnada, refakatçı öğretmenler, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Yunus Zorlu’nun sunumunu dinlediler. 
Orhun ve Deniz, tercümesi Prof. Dr. Süheyla Özbey tarafından yapılan Kristale Seyahet adlı sergiyle ilgili bir soru formu hazırlamışlardı.

Katılımcılar İrem ve Alara O. ile birlikte, laboratuvarda bakır sülfatından kristal ağaçlar gerçekleştirdiler, Okyanus ve Roman’ın belirledikleri hedeflere ulaşmaya çalışıp kristal kafesindeki boşluk yüzdesini hesaplayarak bir kristal yapının motifini modellemesini yaptılar.

Kristalografi günün kapanışında Prof. Dr. Süheyla Özbey, X-ışınları ve Bragg kırınımı hakkında fizik kavramlarını ele aldıktan sonra, kristalografinin biyoloji ve kimya alanlarındaki uygulamalarını içeren bir konferans verdi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Süheyla Özbey, Dr. Yunus Zorlu, Fransız Büyükelçiliği Akademik İşbirliği Kültür Ataşesi Valérie Legalcher-Baron, Sn. Abellan ve Aysel Hanım’dan oluşan jüri, kristalleri için yarışmayı kazananlara ödüllerini dağıttı:

1.lik ödülü : İTÜ Koleji’nden bir grup
2.lik ödülü : Saint-Joseph Lisesi’nden bir grup
3.lük ödülü : Cengizhan Anadolu Lisesi’nden bir grup
Yarışmayı kazananlara, Swarovski’nin hediye ettiği ödüller verildi.

Facebook grubunda ki yayını için Alara T.’ye, tören sunuculuğu için İlke’ye, fotoğraflar için Berfinsu ve Ufuk’a, ve Kristalografi senesini eylül ayında sürdürmeye çağıran criStaux Pulchérie üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.

CriStaux Pulchérie grubunun projelerinin ilk çalışmaları için buraya tıklayın.